Close
(0) продукти
Няма продукти в кошницата.
Категории
    Filters
    Предпочитания
    Търси

    Злоядо дете? Не! Дете с ограничено меню

    В засегнатата тема по-долу ще разгледаме случаи, в които децата се хранят по ограничено меню и отказват прием на разнообразни храни. Преди всичко се уверете, че няма наличен медицински проблем (анемия, гастроинтестинални проблеми, скрит рефлукс и др./ В случай, че детето е здраво, но не се храни пълноценно, нека уточним - то не е злоядо. Не разглеждаме количеството на храната, която приема, а качество и пълноценност.

    „Какво ще ядем“ – вечният въпрос в семейството. Какво да приготвя за нас родителите, а какво да приготвя за децата. Тогава, когато малкото отказва нашата храна и изборът му е сведен до макаронени изделия, скара /кебапчета, кюфтета…/, пържени картофи, ориз, сандвичи, пици като цяло най-вече въглехидрати и ако успеем да вмъкнем таратор без чесън и без копър, някаква супа без чушки, лук, магданоз. Напрегнато е ежедневието ни, времето за приготвяне на домашна храна е все по-ограничено. А как се справяте с отделните менюта и претенциите на децата, които не ядат това, и това и това? Освен, че е трудоемко приготвянето на различни менюта за примерно една семейна вечеря, то и ограниченият прием на хранителни вещества може да доведе до негативност за растежа и развитието - до слаб имунитет, запек, зъбни нарушения и други.

    Как да се справим? Преди всичко се опитайте да не влагате прекалено много емоция и нерви и второ – бъдете постоянни.

    НЯКОЛОКО СЪВЕТА:

    1. Не предлагайте чипс, царевични пръчици, бисквитки само и само детето да сложи нещо в устата си. Това е основна грешка, която допускаме и води до временно засищане, което от своя страна пречи на следващото хранене.
    2. Дайте плод /най-добре ябълка/ половин час преди храна. Ако не обича – пробвайте да я дадете под формата на шишче /нанизани парченца ябълка на шишче/ или нарязани с формичка за сладки хапки. Шишче, разбира се в зависимост от възрастта на детето.
    3. Не налагайте изяждането на определени количества или видове храна. Не си служете със заплахи или налагане на наказания.
    4. Сипвайте малки порции /винаги може да сложите допълнително, в случай че детето поиска/
    5. Не давайте вода/сок преди и по време на хранене.
    6. Режимът е много важен. Семейството се събира около масата в приблизително едно и също време за закуска, обяд и вечеря. Ако нямате тази възможност, то детето да се храни по едно и също време.
    7. Бихте могли да използвате и помощни средства – хранителни добавки. Има много налични на пазара. Попитайте личният си фармацевт за препоръки.
    8. Може да потърсите съдействие от нутриционист с фокус върху семейното хранене и захранване.

    Плодове и зеленчуци Как да обогатим избора от зеленчуци? Сервирайте новата храна в малко количество в съчетание с такава, каквато знаете, че обича. Бъдете постоянни. Може да не я опита от първия/петия, дори и петнадесетия път, но не се отказвайте. В един момент се „престрашават“ Не му предлагайте награди и без „Една лъжичка за мама, една лъжичка за тати“ Бъдете спокойни. Ето няколко идеи:

    - Обича ориз? Пригответе ориз със зеленчуци като добавите царевица и малко грах. В последствие увеличавате количеството и по малко вкарвате и морков.

    - Обича сандвичи? Направете заедно такива, като включите някой-друг зеленчук за украса – очички, уста, мустачки, коса. Пробвайте с пълнозърнест хляб.

    - Моркови /както и краставицата/ – на пръчки в чаша. Можете да направите микс с краставиците. В последствие може да добавите и чушки – отново на пръчки. Започнете една пръчка „за цвят“ в микса от моркови и краставици;

    - Крем супа – слагате всичко: картоф, морков, лук, целина, може чушка /не прекалявайте с „омразните“ зеленчуци. Всичко се пасира.

    - Красиви зеленчукови и плодови салати. Има много идеи как да направите фигурки, човечета в чинията на детето. Това привлича вниманието му и е по-склонно да опита, а в последствие да хапва.

    - Плодови/зеленчукови шишчета; Започвайте с 1-2 плода/зеленчука. Постепенно добавяйте нови.

    - Палачинките за закуска също можем да украсим с боровинки, ягоди, малини.

    - Диня/пъпеш - направете фигурки от формички за курабийки и сервирайте в чиния или на пръчка. Може да украсите отново с боровинки, ягоди, киви, круша. Дайте воля на въображението си.

    - Плодове можете да добавяте към кремове, каши, смути, фреш.

    - Плодови близалки, сладолед – пасирате, добавяте малко сок или кисело мляко и замразявате във фризер. Има много варианти на пазара за форми за плодови близалки/сладолед. От личен опит ги препоръчваме. Детето иска сладолед – да във фризера има /този, който ние сме „замразили“ 😉

    Риба – Започнете с риби като бяла риба, треска, хек. Не пържена, а на пара, варена или на фурна. В зависимост от възрастта на детето, внимавайте да са отстранени всички костици.

    - Идея - Рибни хапки – от намачканото месо на рибата можете да направите формички на животни с фигурки за бисквити. Добавете в чинията задушени зеленчуци, любимия картоф /не пържен/; Или поднесете с пресен зеленчук.

    Зърнени храни

    Сурови ядки, в зависимост от възрастта на детето.

    На пазара има подходяща за деца гранола, която можете да поднасяте за закуска с кисело мляко.

    Пълнозърнест хляб.

    Гризини, крекери със семена, много пекарни ги предлагат.

    Като цяло децата се хранят с всички сетива. Тоест ако дадена храна им се предлага по атрактивен начин, имате по-голям шанс да провлечете вниманието им. Полезно е ако успеете да включите детето в пазаруването и готвенето. Освен това трябва и ние да внимаваме как се храним, защото гледат и от нас. Знаем, че темата е деликатна и от опит – в началото е трудно, но с постоянство целите се постигат. 

    Добави коментар